top of page

Minature American Shepherd

All info er klippet inn fra NMASK sine nettsider. www.nmask.no

Rasens historie

Miniature American Shepherd (MAS) er en gjeterhund som ble utviklet i California på slutten av 1960-tallet med avl av mer småvokste Australian Shepherd. Disse hundene ble avlet med et mål om å opprettholde sin lille størrelse, aktive karakter og intelligens. Det er en kompakt hund med sterk arbeidsmoral. De blir med hell brukt til gjeting og i lydighet som for eksempel LP, flyball og agility i tillegg til andre lydighetskonkurranser. De egner seg også godt til spor og er svært lærevillig. På midten av 1970-tallet hadde rasen nådd sin nåværende ønskede størrelse.

Den opprinnelige MASCUSA ble stiftet i 1990. I 1990 ble Australian Shepherd offisielt anerkjent som en rase av AKC. Rasestandard vedtatt av AKC statene for størrelse: "Foretrukket høyde for hanner er 14-18 inches (35-46 cm), tisper 13-17 inches (34-43 CM). Kvalitet er ikke å bli ofret til fordel for størrelsen.." Avvik i størrelse var ikke en diskvalifisering og dette har vært en omdiskutert sak.I 1993 ble MASCUSA ble spurt av AKC å endre navnet. I tillegg var det ønskelig at Miniature Australian Shepherds ikke lenger kunne delta under deres valgte navn, da den var for lik den AKC-tilknyttede rasen, så Miniature Australian Shepherd ble dermed til North American Shepherd.

Miniature American Shepherd Club USA (MASCUSA) ble valgt i mai 2011 til internasjonal moderklubb av MAS hos American Kennel Club (AKC).Fra 2011 ble det bestemt i AKC styremøte at MAS ble godkjent for å konkurrere i "diverse klasse effektiv"/foundation stock service program (FSS) fra 27 juni 2012. Fra juli 2014 - ble MASCUSA tatt opp i AKC sin stambok og fra 1. juni 2015 ble MAS kvalifisert til å konkurrere i gruppen Gjeterhund. Det vil være åpen regi for rasen frem til 1. juli 2020.MAS konkurrerer i AKC-sanksjonerte konkurranser inkludert eksteriør, gjeting, lydighet, rally, agility og sporing.

Pels

Håret er av medium tekstur, rett til bølget, værbestandig, og middels lang. Underull varierer i mengde med variasjoner i klima. Håret er kort og glatt på hodet og forsiden av bena. Ryggen av forbena og knebukser er moderat fjær. Det er en moderat manke og krave, mer fremtredende hos hannhunder enn hos tisper. Hår kan være trimmet på ørene, føtter, rygg av hasene, mellomhender, og hale, ellers er han å bli vist i en naturlig pels. Utrimmet whiskers er foretrukket. Alvorlig feil. Non-typiske strøkThe Miniature American Shepherd har middels lang værbestandig dobbel pels. Det kan være rett eller bølget i teksturen

Temperament
MASens intelligens, dens dedikerte innsats til å gjøre en jobb og dens hengivenhet, gjør MAS til en gjeterhund som kan være en utmerket familiehund. Eiere må vie tid til sosialisering og trening for å lede rasens sterke arbeidsinstinkter. De er naturlig skeptisk til fremmede, men bør ikke være sjenert, og de er i stand til å justere sin oppførsel til gitte situasjoner, enten arbeid eller lek. Rasen svarer godt til lydighet og har en naturlig følsomhet som gjør det til et godt valg for terapiarbeid,søk og redning. MASen er intelligent, først og fremst en brukshund med sterke gjeter- og vergeinstinkter. En eksepsjonell følgesvenn, han er allsidig og lett trent, utfører sine tildelte oppgaver med stor stil og entusiasme. Selv reservasjon overfor fremmede, gjør ikke at de viser skyhet. Han er en robust og vedvarende arbeider, som justerer sin oppførsel og engasjement riktig på oppgaven. Ovenfor sin familie er han beskyttende, snill, hengiven og lojal.

Farge
Svart, blå merle, rød, rød merle, med eller uten tan og / eller hvite tegninger i angitte områder. Nese og lepper bør være farget svart på blues merle og svarte, lever på rød merle og røde.

Utseende

Denne lille, atletiske rasen har moderate bein og litt rektangulære proporsjoner. Nakke buer litt i skuldrene, som går inn i en solid, nivå tilbake. Det fulle brystet når til albuene. Forbena er rette og sterke, og foran og bak vinkling er balansert. Føtter er kompakte og ovale. Halen er vanligvis en naturlig bobtail eller lang hale da det ikke er tillatt med halekupering i Norge (det kuperes fortsatt i enkelte land, men etikkråd tar dette stadig opp til vurdering). Det forholdsmessige hodet har en moderat stopp og forsiktig tapering snute. Nesen er svart (i svart og blå merle) eller lever (i rød og rød merle). Øynene kan være brun, blå, hassel, amber, eller en kombinasjon av disse. Ørene er trekantede og høy sett. Roseører er akseptabelt. Rasen har et våkent og intelligent uttrykk.MASen er litt lengre enn høy med bein som er moderat og i forhold til kroppsstørrelse og høyde uten ekstreme. Bevegelse er glatte, lette og balanserte. Eksepsjonell smidighet kombinert med styrke og utholdenhet åpner for å jobbe over en ulendt terreng. MAS-en er en svært allsidig, energisk hund som gjør den til en utmerket utøver med overlegen intelligens og en stor vilje til å gjennomføre jobben. Han er både en lojal følgesvenn og en lydig arbeidstaker, som er tydelig i hans årvåkne uttrykk. Han har tradisjonelt en lang hale eller er naturlig bobtail.

Helse og sykdommer

 

- HD/AD / OFA

- ECVO - øyelysning

- DNA PANEL FOR MINIATURE AMERICAN SHEPHERD:

 • Chondrodystrophy (CDDY and IVDD Risk) with or without Chondrodysplasia (CDPA)

 • Coagulation Factor VII Deficiency

 • Collie Eye Anomaly

 • Cone Degeneration

 • Craniomandibular Osteopathy

 • Degenerative Myelopathy (DM)

 • Exercise-Induced Collapse

 • Hereditary Cataracts (HC)

 • Hyperuricosuria (HUU)

 • Intestinal Cobalamin Malabsorption (Australian Shepherd Type)

 • Multidrug Resistance 1 (MDR1)

 • Multifocal Retinopathy 1

 • Neuronal Ceroid Lipofuscinosis 6 (NCL6)

 • Neuronal Ceroid Lipofuscinosis 8 (NCL8)

 • Progressive Retinal Atrophy, Progressive Rod-Cone Degeneration (PRA - PRCD)

 • Von Willebrand Disease I

 

Les mer utfyllende om sykdommer hos Canine Health Information Center (CHIC) og hos VETARENA på NORSK eller originalspråk.
Disse nevnte sykdommer kan avdekkes ved DNA-testing og NMASK mener derfor at det er ønskelig at foreldrehunder alltid skal DNA-testes før avl. 

plansje.jpg
bottom of page